Iedereen doet dingen waarvan hij eigenlijk weet dat hij ze niet zou moeten doen. Wij mensen zijn nou eenmaal niet perfect, je zou kunnen zeggen: we zijn zondaars. Maar de vraag is of heiligen - in religieuze of ideologische zin - de wereld beter maken. Misschien is dit waar: beter een zwakke zondaar dan een heilige in vroomheid verhard.
De roman belicht deze vragen aan de hand van de belevenissen van een activist, een journalist en een politieman. De ondertitel is Een roman uit het zuiden. Dat slaat op het feit dat het boek geschreven is door een Maastrichtenaar en de verhalen zich afspelen in Maastricht. Niet alleen geografisch anders dan andere delen van Nederland, maar ook qua levenshouding.
Gezichten van zondaars. Een roman uit het zuiden verscheen op 30 januari 2024.
Can’t be the first, to say you’re the worst, surely there’s one
or two. Dat zinnetje zweefde door mijn hoofd. Ben ik een slecht mens?
Was er ooit iemand die zichzelf een slecht mens vond? Die, niet voor de vorm, niet om uitsluiting te voorkomen, niet om een rechter gunstig te stemmen serieus dacht: ik ben slecht? Een goed zelfbeeld is existentieel voor een mens, zonder dat is het leven ondraaglijk. Zou Hitler zichzelf slecht gevonden hebben? Stalin? Waarschijnlijk zeiden ze tegen zichzelf: ‘Er zijn goede redenen voor mijn daden. Het ziet er nu misschien niet leuk uit, maar op den duur wordt de mensheid er beter van.’
Engelen van Maastricht was het debuut van Jules Coenegracht. Het boek verscheen in 2020. Het is een bundel met 21 verhalen tegen het decor van de stad Maastricht. Waarover gaan die verhalen? Jules Coenegracht: ‘Op een gegeven moment dacht ik dat het handig zou zijn om een samenvattend antwoord te geven op die vraag. Dus zei ik tegen een journaliste: ze gaan over
“eenzaamheid, engelen en seks”. Dat zette ze toen als kop boven haar artikel.’
Engelen van Maastricht werd goed ontvangen. Lezers vonden het een fijn boek en de Volkskrant schreef: ‘Coenegrachts fraaie verhalen smaken naar meer’.
Ze keek hem aan en dacht: als ik niets doe, gebeurt
er niks. Ze nam zijn hoofd tussen haar handen, kuste
hem op de mond en zei: ‘Het is beter te genieten dan
almaar te begeren.’
Hij schoot in de lach. ‘Waar heb je die tegeltjeswijsheid
vandaan?’
‘Het boek Prediker. Hoofdstuk zes, vers negen.’ Ze
kuste hem opnieuw.
‘Maar je bent mijn nicht, dit is...’
‘Ik zal de paus om dispensatie vragen. En wat de
wetenschap betreft: voortplanting zit er niet meer in,
op mijn leeftijd.’
Uitgeverij Brandt
Postbus 14858, 1001 LJ Amsterdam
www.uitgeverijbrandt.com
Contact met de auteur?
Stuur dan een mailtje naar info@julescoenegracht.nl
No Code Website Builder